Bij Ashland zijn we gepassioneerd door het creëren van technologieën en oplossingen om de producten en processen van onze klanten te verbeteren, onze impact op het milieu te verminderen, de natuurlijke hulpbronnen van de wereld te behouden en de levenskwaliteit binnen onze gemeenschappen te verbeteren. Door goede chemie - onze mensen, producten, diensten en nauwe relaties met onze belanghebbenden - blijft Ashland haar aanbod van hernieuwbare en duurzame oplossingen uitbreiden.

 

Ook lokaal op onze site zijn we erg begaan met duurzaam produceren. Onze ingenieurs, operatoren, laboranten, ... zijn constant op zoek naar manieren om energie en water te besparen, de afvalstroom te verminderen, ...

 

Zo hebben we meegedaan aan 2 awards rond duurzaamheid. Een project rond opvang en herbruik van regenwater leverde ons een derde plaats bij de Sustainability award 2018 van de Haven van Antwerpen. Door het regenwaterproject en onze deelname aan het Ecluse stoomnetwerk behaalden we een mooie vijfde plaats bij de European Care Awards 2018.

En heel recent hebben we een award ontvangen van de American Chemistry Council met ons product Benecel TM MX, een plantaardig alternatief voor vlees, dat bijdraagt aan de vermindering van CO2-uitstoot door veeteelt.

 

Ook minder opvallende, maar daarom niet minder belangrijke projecten worden uitgevoerd. Hieronder een overzicht van wat we recent zoal gedaan hebben voor duurzaamheid:

 

Rond energieverbruik zijn er reeds een aantal grote projecten uitgevoerd te Ashland Doel. Zo is er in 2019 een warmtekrachtkoppeling geïnstalleerd. Deze genereert 2000 kWh elektriciteit en 2250 kWh warmte per uur. Dit is gelijk aan het verbruik van 5000 families per jaar. In België verbruikt een gezin jaarlijks gemiddeld 3500 kW aan elektriciteit. Een ander groot project is het Ecluse Stoomnetwerk in samenwerking met Indaver. Deze samenwerking zorgt onder andere voor een reductie van emissies van broeikasgassen.

 

 

Naast deze grote projecten hebben we ook een aantal kleine energieprojecten: zo is alle verlichting vervangen door ledverlichting, kopen we steeds energie efficiënte motoren aan, etc.

In het kader van opvang en hergebruik van water zijn we een samenwerking aangegaan met onze buur DP World (DPW). Zo hebben we 2 grote opvangbekkens kunnen bouwen waarbij ook het regenwater en grondwater opvangen wordt van een deel van het terrein van DPW. Dit bespaart ongeveer 64.000 m³ drinkbaar water per jaar, wat overeenkomt met bijna 26 olympische zwembaden.

 

 

Daarnaast is er zowel onder de parking als op een vrijliggend stuk terrein op de waterzuivering extra drainage geplaatst.

Rond afval zijn er ook reeds heel wat inspanningen gebeurd. Het gebruik van silo’s zorgt niet enkel voor een optimalisatie van het proces, maar ook voor een reductie van het verpakkingsmateriaal. Er wordt daarnaast ook getracht om alle afvalstromen te recycleren of te hergebruiken.